SODA BIKARBONA ZA EKO ŠKROPIVO -

Go to content

Main menu:

SODA BIKARBONA ZA EKO ŠKROPIVO

Soda bikarbona deluje kot fungicid in insekticid, deluje tudi protibakterijsko. Zatre plesni, glivice.. pegavost, škrlup... Če jo potresemo na mravljišče, bo po nekaj dneh mravljišče uničeno. Mravlje namreč zanesejo sodo v globino, jo tam konzumirajo, kar jim povzroči uničenje prebavil. Na listih rastlin pa deluje kot neugodno okolje za razvoj plesni in kot neugodno okolje za uši.

S škropivom iz sode bikarbone lahko škropimo vse rastline: vrtnine, sadna drevesa, cvetlice... Tudi paradižnik in vrtnice dobro uspevajo. Škropimo ob večerih! Do sedaj smo opazili neželeno reakcijo - (gubanje-rjavenje listov) pri uporabi sode bikarbone le pri redkih vrstah jablan in hrušk. Kljub temu priporočamo, da vam služi soda bikarbona kot škropivo od meseca maja naprej, ko so listi že močnejši in je potrebno pričeti škropiti proti insektom. Do maja pa bolj priporočamo našo mešanico - eko škropivo z eteričnim oljem cimeta - tako bodo listi na rastlinah ohranjeni zdravi in lepi.

Preizkušen recept za pripravo škropiva s sodo bikarbono:  
1. soda bikarbona - eno jušno žlico na 5 l vode,
2. drugi sestavni del je olje (najbolje uporabiti olivno olje, lahko pa tudi katerokoli jedilno). Olje ima v škropivu funkcijo lepila, da se soda bikarbona ne izpere ob jutranji rosi in se soda na prilepi na liste. Dovolj sta dve jušni žlici na 5 l vode. Ob bolj deževnem vremenu je bolje dati še kakšno žlico olja več ob suhem in sončnem pa lahko zmanjšamo količino na 1 žlico, ker ni strahu da bi se soda bikarbona izprala.
3. tretji setavni del je milo, ki ima funkcijo topila, saj razpršiti olje po vsej količini vode, v nasprotnem primeru namreč oljni madež samo plava na vrhu vode. Dodatni učinek mila je, da se soda bikarbona in olje lepše razlijeta po vsej površini lista. Če je v vodi milo se kapljice razlijejo, drugače pa ostanejo samo kot kapljice. Dodamo dve jušni žlici tekočega eko mila (receptura spodaj).

Vse sestavine med seboj premešamo. Priporičjivo je škropljenje po dežju oz. deževnem obdobju ali po potrebi - če se pojavi bolezen. Škropivu pripravka iz sode bikarbone lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja cimeta za dodatno učinkovitost. Količin posameznih sestavin ne prekoračimo, ker lahko škodi listom rastline!

Priporočamo, da uporabite tekoče milo po receptu iz Marsejskega mila, ki je popolnoma naravno (recept: naribamo 50g Marsejskega mila, ga raztopimo v 2 litra tople vode in nalijemo v plastenko, v kateri pustimo malo prostora, da lahko vsebino naknadno pretresemo. Dodamo zvrhano čajno žličko sode bikarbone in vse skupaj pretresemo. Tekoče milo je pripravljeno za uporabo.)

SPLETNA TRGOVINA - soda bikarbona... - VSTOPI! NOVO: Magnezijev klorid, Lugolova raztopina, Zeolit, DMSO...!

soda bikarbona kot škropivo - fungicid

TAGI: soda bikarbona - ekološko škropivo, eko škropivo, naravno škropivo - eterično olje cimeta, naravni eko fungicid, ekološki insekticid.

Soda bikarbona v škropivih - izkušnje različnih uporabnikov z uporabo, si lahko preberete na forumih:

SODA BIKARBONA - ŠKROPIVO

SODA BIKARBONA - FUNGICID

___________
Nobene informacije glede sode bikarbone, navedene na spletni strani www.sodabikarbona.si niso nadomestilo za medicinske nasvete, navodila za zdravljenje ali nasvete zdravstvenih delavcev. Pomembno je, da se v zvezi s svojimi individualnimi zdravstvenimi in medicinskimi težavami obrnete za nasvet na svojega zdravnika ali farmacevta.

 
 
Back to content | Back to main menu