Natrijev hidrogenkarbonat ali soda bikarbona -

Go to content

Main menu:

Natrijev hidrogenkarbonat ali soda bikarbona

Ostale informacije o sodi bikarboni

Natrijev hidrogenkarbonat imenovan tudi natrijev bikarbonat, ki je starinski izraz, po domače soda bikarbona ali jedilna soda, je sol iz natrija in hidrogenkarbonata s formulo NaHCO3. Natrijev hidrogenkarbonat nastane v reakciji iz natrijevega hidroksida, ki je močna baza in ogljikove kisline, pri tem pa nastanejo sol (natrij + nekovina), ogljikov dioksid in voda. Produkt reakcije med kislinami in bazami je vedno sol, zato se natrijev hidrogenkarbonat uvršča med soli. Ima pH 8,2, kar pomeni, da je rahko alkalen. Natrijev hidrogenkarbonat lahko dalje reagira s kislinami ali tudi močnimi bazami. Reakcija je možna v vodni raztopini in pa v trdnem agregatnem stanju.
Danes natrijev hidrogenkarbonat najpogosteje pridobivajo iz kuhinjske soli, tako da klor nadomestijo s karbonatom. Natrijev hidrogen karbonat spremeni kisline v nevtralne soli in ogljikovo kislino. Iz podobnih razlogov je bil skozi zgodovino uporabljen za nevtralizacijo želodčne kisline.
Uporablja se kot vzhajanje pri peki, ter kot rahljalno sredstvo. Natrijev hidrogenkarbonat je glavna sestavina pecilnega praška poleg vinskega kamna in škroba.

 
 
Back to content | Back to main menu