SODA BIKARBONA UPORABA - UNIVERZALNO EKO ČISTILO -

Go to content

Main menu:

SODA BIKARBONA UPORABA - UNIVERZALNO EKO ČISTILO

Eko čistila - uporaba sode bikarbone za čiščenje, pranje in odstranjevanje neprijetnih vonjav:

Recept za doma narejeni eko pralni prašek za pralni stroj:
- 200 g pralno milo ali še bolje Marsejsko milo - eko-vegan certifikat in izboljšan pralni učinek
- 500 g soda bikarbona (NaHCO3)
Po želiji dodamo še 15 kapljic olja čajevca.

Pralno milo naribamo z ribežem ali v multipraktiku z ustreznim nastavkom - ribežem za korenček.... Vse sestavine med seboj premešamo in uskladiščimo npr. v plastično embalažo od kakšega prejšnjega čistilnega sredstva. Doziramo eno ali dve zvrhani jušni žlici mešanice na en stroj perila (odvisno od umazanosti perila). Soda bikarbona nam služi tudi kot mehčalec vode, zato lahko dodamo še jušno žlico sode bikarbone v predalček-dozirnik za mehčalec, saj mehča vodo in topi vodni kamen! Oprano preilo lepo diši po encijanu (oziroma dišavi s katero je odišavljeno pralno milo).

Nasvet: Priporočamo, da si pripravite količino vsaj iz 10 kom pralnih/Marsejskih mil (1000g mila, ki jih naribate z multipraktikom), 2500 g sode bikarbone naenkrat, da nekaj mesecev ne boste rabili ponovno pripravljati mešanice pralnega praška za pranje perila.
Opomba: Pralno milo lahko nadomestimo z Marsejskim milom v našem receptu za strojno pranje perila (soda bikarbona, pralna soda, pralno milo ali Marsejsko milo). Praksa je pokazala, da je s to kombinacijo pralni učinek še izboljšan! Marsejsko milo vsebuje izključno rastlinske maščobe - eko in vegansko milo s certifikati! S tem naredimo še korak naprej pri zaščiti okolja in živali.

SPLETNA TRGOVINA - soda bikarbona... - VSTOPI! NOVO: Magnezijev klorid, Lugolova raztopina, Zeolit, DMSO...!

Enostaven naravni pralni prašek iz sode bikarbone in Marsejskega mila.

Eko strojno pomivanje posode:
Dve do tri zvrhane jušne žlice sode bikarbone (odvisno od zamaščenosti posode) ali pralne sode, če želimo močnejši pralni učinek, potresemo po dnu pomivalnega stroja. Kis (ocetni/alkoholni/za vlaganje - 8% do 9% kislosti) nalijemo v posodico za čistilo na vratih pomivalnega stroja, kot tudi v posodico za loščilo. Nastavimo na začetni program za umazano posodo, saj bo tako soda bikarbona delovala ločeno od kisa, ker se posodica za čistilo odpre (odvisno od pomivalnega stroja) šele ne tretjem programu. Še boljši pralni učinek je, če ne vključimo eko-programa.
Najprej deluje baza nato kislina. Ne premešajte kisa in sode, ker se pralni učenek izniči. Soda bikarbona ima pH 8.2, pralna soda pa pH 11,00 in je precej bolj bazična. Soda razen čistilnega učinka tudi učinkovito razmasti posodo, kis pa jo še dodatno dezinfecira. Oba soda in kis topita vodni kamen in zagotavljata ustrezen lesk kozarcem. Posoda je po pranju popolnoma čista in brez vonja. Seveda je močno zasušene oz. zažgane ostanke hrane na posodi potrebno predhodno razmehčati oziroma ročno očistiti, kot ste to delali že do sedaj.
Soda bikarbona (imenovana tudi jedilna soda) kot tudi kis sta užitna in se uporabljata v prehrani. Soda bikarbona se uporablja celo v zdravilne namene, kot tudi za razstrupljanje telesa.

Več o čiščenju s sodo bikarbono na naši strani (ang): 

http://baking-soda.us


- Soda bikarbona kot eko čistilo odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku, čiščenje potemnelih predelov, marmornih površin, plastike, stekla in porcelana. Naprimer za odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilniku nastavite skodelico s sodo bikarbono v hladilnik.
- Da se steklo ne bi rosilo, ga poškropite z mešanico sode in vode.
- Aparat za kavo najbolje očistite tako, da v njem skuhate liter vode in 50 g jedilne sode.
- Soda bikarbona odstrani pesticide in ostale nečistoče iz opranega sadja in zelenjave (sadje in zelnjavo operimo v vodi, ki smo ji dodali na 1liter 1 jušno žlico jedilne sode)

soda bikarbona - eko čistila

- Eko čistilo pri zažgani posodi: namočimo posodo z vodo, ki ji dodamo nekaj žlic sode bikarbone in pustimo namakati nekaj ur. Prihranjeno nam je naporno drgnjenje. Druga možnost: zažgana hrana v ponvi bo odstopila, če v ponvi 5 minut pustite vreti liter vode z 2 žlicama jedilne sode (soda bikarbona).
- Eko pasta iz sode bikarbone in vode učinkovito očisti steklokeramično ploščo, pomivalno korito...

  • Za ožgano posodo: nekaj žlic sode raztopite v vodi in posodo za nekaj ur namočite vanjo. Po možnosti vodo s sodo bikarbono prevrite. Prihranjeno vam bo veliko drgnjenja.
  • Sadje in zelenjavo operite v raztopini ene žlice sode na liter vode – tako odstranite večino pesticidov in kemikalij iz površine živil.
  • Odstranjuje vodni kamen v pralnem stroju: žlico sode bikarbone dodajte vsakemu pranju. Vaše perilo bo veliko bolj mehko, pri belem perilu se poveča belina. Odlično beli zavese. Pri trdovratnih madežih lahko predvsem belo perilo namočite v vodi, ki ste ji dodali sodo, in čez noč pustite stati. Nato operite. Seveda je Vanish za belo perilo bolj učinkovit, je pa soda popolnoma naravna.
  • Učinek vašega ekološkega pralnega sredstva npr. pralnih oreščkov se poveča, lahko pa iz sode in Marsejskega mila naredite eko pralni prašek kar doma.
  • Odstranjuje neprijetni vonj iz hladilnika, posode, prostorov, obuval: očistite z vodo v kateri ste raztopili nekaj žlic sode bikarbone, ali potresite v npr. obuvala in pustite čez noč. Tudi natikači več ne bodo imeli vonja, če jih pred uporabo potresete s sodo bikarbono. Odprto škatlo sode bikarbone postavite v prostor kjer se zadržuje neprijeten vonj, saj nase veže neprijetne vonjave. Uporabite jo lahko v mačjem stranišču, tako da nekaj žlic sode primešate v posodo s peskom. Veliko kasneje bomo zaznali vonj mačjega urina.
  • Soda bikarbona za eko čiščenje banje, umivalnikov ter pomivalnih korit in drugi načini uporabe sode bikarbone.


Soda bikarbona za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz tkanin (oblazinjeno pohištvo, preproge, avtomobilske prevleke...). Uporabni nasveti:
SODA BIKARBONA IN ODSTAVNJEVANJE NEPRIJETNIH VONJAV

Eko čistilo za odstranjevanje madežev in eko belilo za perilo s sodo bikarbono.

Soda bikarbona in kis proti plesni:
EKOLOŠKO ČISTILO PROTI PLESNI S SODO BIKARBONO IN KISOM

Eko čiščenje pečice s sodo bikarbono in kisom:
SODA BIKARBONA ZA EKO ČIŠČENJE PEČICE

O toksičnosti mehčalcev za perilo ter soda bikarbona za naravno mehčanje perila:
SODA BIKARBONA KOT NARAVNI MEHČALEC ZA PERILO

Soda bikarbona za čiščenje hladilnika, zmrzovalnika, proti neprijetnim vonjavam v smeteh, odstranjevanje neprijetnega vonja iz rok in obutve, soda odbija vodo iz vetrobranskih stekel avtomobila, čiščenje mastnih tal in marmornatih površin: ČUDEŽNA SODA BIKARBONA - UNIVERZALNO EKO ČISTILO:
SODA BIKARBONA ZA RAZNOVRSTNO UPORABO

Soda bikarbona in odmaševanje odtokov:
ODMAŠEVANJE ODTOKOV S SODO BIKARBONO

(Glede na naše izkušnje se pri odmaševanju odtokov soda bikarbona ni najbolje izkazala).

Pri vseh naravnih čistilih lahko dodamo nekaj kapljic olja čajevca, za dodatno dezinfekcijo in prijeten vonj, ki se ga bo mrčes na daleč izogibal.

Opozorilo: soda bikarbona veže nase vlago, tako da odprte ne hranimo v vlažnih prostorih, saj se sprime in postane grudasta (ostale čistilne lastnosti sicer obdrži), ni pa več tako primerna npr. za osebno higieno, saj ni tako praktična za uporabo.

ČIŠČENJE SAMO Z VODO - BREZ ČISTIL!

Nano tehnologija Wipe IT - vstopi!


AKCIJA: Ob naročilu kateregakoli začetnega paketa vam še 500g "navadne" sode bikarbone podarimo! V primeru naročila začetnega paketa, naknadno v spletnem obrazcu naročanja izberete ali naročate "navadno" ali "Solvay® sodo bikarbono".

INŠTRUKCIJE IZ KEMIJE IN MATEMATIKE (MARIBOR/ŠTAJERSKA)
Zavod MAJ, Kamnica
Cesta v Rošpoh 39
2351 Kamnica
Davčna številka: 28781112

Nudimo kvalitetne inštrukcije iz kemije in matematike za srednje in osnovne šole.
cena: 10 eur/45 min, cena za dvojice: 12 eur/45 min
Praviloma sta dve šolski uri skupaj, inštrukcije potekajo v Zgornjem Dupleku ali na vašem domu. Cena prevoza po dogovoru.
Kontakt: 031 290 480, Brigita Bratušek

_________________________________________________________________________________________________________
Informacije o sodi bikarboni, navedene na spletni strani www.sodabikarbona.si niso nadomestilo za medicinske nasvete, navodila za zdravljenje ali priporočila zdravstvenih delavcev. Priporočamo, da se v zvezi s svojimi individualnimi zdravstvenimi in medicinskimi potrebami posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

 
Back to content | Back to main menu