PRALNA SODA IN EKOLOŠKO ČIŠČENJE -

Go to content

Main menu:

PRALNA SODA IN EKOLOŠKO ČIŠČENJE

Ostala naravna čistila
 


SPLETNA TRGOVINA - pralna soda... - VSTOPI! NOVO: Magnezijev klorid, Lugolova raztopina, Zeolit, DMSO...!


PRALNA SODA - NATRIJEV KARBONAT (Na2CO3)
  
Natrijev karbonat Na2Co3 imenovan tudi pralna soda, je natrijeva sol ogljikove kisline. Dandanes se sintetično pridobiva s kalciniranjem kuhinjske soli. Po naravni poti pa kot izvleček pepela različnih rastlin. V splošni uporabi je pralna soda najbolj pogosto uporabljena kot odličen ekološki mehčalec trde vode, za beljenje perila in odstranjevanje madežev iz tkanin kot ekološko čistilo. V industriji pralno sodo uporabljajo v proizvodnji stekla, papirja in čistil. Pralna soda in soda bikarbona nam lahko služita obe kot sredstvo za čiščenje ali dodatek k čistilom. Ima pa pralna soda večjo čistilno moč kot soda bikarbona.

pralna soda in uporaba za ekološko čiščenje in pranje

Ekološki pralni prašek za pralni stroj:
- 500 g soda bikarbona (NaHCO3)
- 200 g pralno milo

Pralno milo čim bolj na drobno naribamo z ribežem ali v multipraktiku z ustreznim nastavkom - ribežem za korenček... Vse sestavine med seboj premešamo (lahko pretresemo v zaprti embalaži) in shranimo v plastično embalažo od kakšega prejšnjega čistilnega sredstva. Doziramo eno ali dve zvrhani jušni žlici (odvisno koliko je perilo umazano) pripravljene mešanice na en stroj perila. Po želji dodamo še malo sode bikarbone v dozirnik za mehčalec. Soda bikarbona namreč mehča vodo in topi vodni kamen! Enako funkcijo ima tudi ocetni kis, vendar v primeru uprabe le tega ima oprano perilo še nekaj časa vonj po kisu. Oprano perilo z našo pripravljeno mešanico lepo diši po encijanu (oziroma dišavi s katero je odišavljeno pralno milo).

Za zelo občutljive tkanine iz svile in volne priporočamo, da jih operete le s kombnacijo pralnega mila, soda bikarbona.

Več uporabnih receptur za ekološka čistila - pralna soda in soda bikarbona - vstopi.

Soda bikarbona in druge informacije o sodi bikarboni, objavljene na spletni strani sodabikarbona.si niso nadomestilo za medicinske nasvete, navodila za zdravljenje ali priporočila zdravstvenih delavcev. Pomembno je, da v zvezi s svojimi individualnimi zdravstvenimi in medicinskimi potrebami upoštevate smernice svojega zdravnika oziroma farmacevta.

 
 
Back to content | Back to main menu