Zakonske regulative za proizvodnjo in uvoz nevarnih kemikalij -

Go to content

Main menu:

Zakonske regulative za proizvodnjo in uvoz nevarnih kemikalij

PROIZVODNJA NEVARNIH KEMIKALIJ
Proizvodnja vključuje vsa možna delovna mesta s kemikalijami, ki so pripravljena za plasiranje na trg. Zato vključuje storitve, kot so kemijske sinteze, mešanje različnih kemikalij v nov izdelek, pretakanje / ponovno pakiranje v večje ali manjše posode. Seveda prostori niso enaki v vseh operacijah in odvisno od številnih dejavnikov, kot so nevarnosti kemikalij, lastnosti in količine stranskih proizvodov pri vodenju poslov ter naravo in količine končnih proizvodov dela. Vedno morajo biti izpolnjeni splošni in posebni pogoji, opisani zgoraj, vendar še vedno obstajajo določene posebnosti, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju in gradnji objektov ali prostorov. Vsaka proizvodnja mora imeti posebne prostore za sprejem surovin, izvajanje delovnega procesa, skladiščenje končnih izdelkov, za osebe ki delajo na domu dekontaminacijo, vračanje onesnažene embalaže in drugo (npr. Laboratorijsko testiranje). Za ločene prostore je vse odvisno od vrste kemikalij, v kakšnih količinah se uporabljajo in kako so nevarne in če so med seboj nezdružljive. Tako je praktično nemogoče zagotoviti enaka pravila za vse proizvajalce, in pravila proizvodnje delujejo po logiki zdravega razuma oz. navedenih posebnih pogojev. Na primer, kalijevega cianida potrebuje posebno ločeno skladiščenje, ki je lahko v obliki zaklenjeni kovinskih omar v okviru skupnih področij za galvanizacijo. Večji proizvajalci v količini 1.000 ton na leto, ki proizvajajo bolj ali manj nevaren izdelek, je logično, da imajo dobro nadzorovano skladišče za surovine, poseben prostor za proizvodnjo, skladiščenje gotovih izdelkov in drugih zakonsko predpisanih prostorih.

V vseh primerih mora biti proizvodnja poseben prostor ločen od prostorov za počitek delavcev, dekontaminacijo in prve pomoči in na drugih področjih ali sobah. Razpored je odvisen od vrste in količine kemičnih nevarnosti. Poseben problem je laboratorij za kontrolo končnega izdelka. Na trg namreč ne bi smeli dati nepreverjen izdelek in mora obstajati nekakšna laboratorijska kontrola. To lahko sami izvedejo proizvajalci ali pa naj bi se pogodbo z drugo družbo, ki ima metodo laboratorijske kontrole končnega izdelka. Laboratorijski prostor včasih ni mogoče ločiti od proizvodnje.

Svetovalka za nevarne kemikalije:

UVOZ NEVARNIH KEMIKALIJ
V skladu z opredelitvijo v Zakonu o kemikalijah je uvoz vsak vnos kemikalije na carinsko območje Evropske unije. Vstop je vsaka uvedba kemikalij na slovenskem ozemlju ter drugih držav članic Evropske unije.

Vsakdo, ki se ukvarja z uvozom za dajanje izdelkov na slovenki trg, mora imeti prostor za shranjevanje urejeno v skladu s splošnimi in posebnimi pogoji, odvisno od vrste kemikalij in njihovih količin. Dejstvo je, enako velja tudi za skladišče uvoznika, ki uporablja kemikalije v proizvodnji. Edina izjema so čisti posredniki, ki za nekoga drugega opravljajo uvoz in nikoli ne vidijo kemikalije. Ne potrebujejo imeti skladišča, saj se prevoz blaga čez mejo neposredno izvrši na stranko. Vprašanje je, koliko mora biti veliko skladišče uvoznika. To je odvisno od tega, kako velike količine kemikalij hranijo v skladišču in kakšne so njihove nevarnosti. Trgovina mora biti dovolj velika, za varno namestitev največje količine kemikalij iz povprečja uvoza. Skladišče mora imeti zavetje za drenažo in mora zagotoviti odvajanje vode z nasipom, zgrajeno okoli rezervoarja. V vsakem primeru mora vsak izpolnjevati splošne in posebne pogoje, določene v besedilu.

nevarne kemikalije
 
 
Back to content | Back to main menu