Soda bikarbona za zatiranje pršic -

Go to content

Main menu:

Soda bikarbona za zatiranje pršic

Pršice (Dermatophagoides pteronyssinus) so razširjene povsod v naših domovih in predstavljajo enega od glavnih vzrokov alergij. Ti mikroskopski paraziti se hranijo predvsem z organskimi ostanki, kot so npr. odmrli ostanki človeške kože. Zato ni presenetljivo, da je pršic največ med preprogami, na kavčih, žimnicah in zofah ter v vzglavnikih.

Nedavne študije so pokazale, da natrijev bikarbonat zavira razvoj teh parazitov in je zato zelo uporaben za njihovo zatiranje. Posipavanje sode bikarbone na preprogo po eni uri delovanja zmanjša raven pršic za 80% po dveh urah so pršice praktično popolnoma zatrte!
Postopek za uporabo sode bikarbone za zatiranje pršic
je zelo enostaven, saj lahko površino po določenem času enostavno posesamo s sesalcem. Morebitna preostala zrnca sode bikarbone, ki ostanejo med vlakni preproge pa delujejo preventivno in preprečujejo ali upočasnjujejo, da se pršice ponovno razvijejo. Raziskave so tudi pokazale, da povečanje odmerka sode bikarbone skrajša čas potreben za dosego želenega rezultata in tisto, kar je še posebej pomembno, jedilna soda ne le da zmanjšuje število pršic, ampak tudi bistveno zmanjša količino njihovih jajčec.

Prisotnost sode bikarbone tako tvori neprimerno okolje za razvoj pršic in plesni. Bodobno deluje tudi borax, le da je cenovno precej dražji.
Podoben učinek ima soda bikarbona raztopljena v vodi. Raziskave so pokazala izjemen zaviralni učinek, jedilne sode na razvoj pršic. V primerjavi z materiali, ki so namočeni le v vodo, so tkanine, ki se namakajo v raztopini natrijevega bikarbonata in nato posušene, vsebujejo po 6 tednih do 84% manjšo vsebnost pršic. To znatno zmanjšanje je posledica posušenih delcev sode bikarbone, ki so ostali v vlaknih tkanine.

Prekomerna vlažnost v nekaterih območjih naše hiše predstavlja plodna tla za razvoj plesni, ki so lahko tudi vzrok za številne alergije. Natrijev bikarbonat je učinkovit tudi v boju proti plesni, zlasti iz rodu Aspergillus. Soda bikarbona je tudi učinkovita pri zatiranju in prekomernem razvoju plesni na rastlinah, zato si lahko enostavno pripravimo naravne pripravke na osnovi sode bikarbone za zatiranje plesni in glivic na rastlinah.

Nedavne ugotovitve o učinkovitosti sode bikarbone v boju proti pršicam in plesnim so še toliko bolj pomembne za vsakodnevno uporabo, saj je natrijev bikarbonat popolnoma naravna mineralna snov, ki ne draži kože in ni strupen za ljudi ter ne za živali.

Nasvet:

Potresite jedilno sodo po površini (3-4 žlice sode bikarbone za vsak kvadratni meter površine), pustite delovati 2 uri in nato posesajte s sesalcem.


 
Back to content | Back to main menu